Pestera de la Manastirea Tismana, cunoscuta si ca Pestera Tezaurului deoarece aici a fost ascuns tezaurul Bancii Nationale Române in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
Este sapata de apa in calcare, apoi la circa 50 m interior, cursul de apa este captat. O parte este dirijat sa curga, mai intai prin conducte pe sub manastire, apoi pe versantul estic al platoului pe care este construita manastirea, formând renumita cascada.
Intrarea larga la suprafata solului a fost zidita, lasând astfel sala mare accesibila doar printr-o poarta metalica. Pestera se continua din sala mare cu un mic tunel ce da in a doua sala de câtiva metri inaltime, având forma unei camere si unde a fost ascuns tezaurul. Lunga de 200 m este lipsita de concretiuni si are planseul acoperit cu material aluvionar si scânduri putrezite. Ele formau vechiul stavilar care folosea la captarea apei pentru punerea in miscare a unui dinam electric. Un stavilar mai nou, de ciment, capta apa pentru manastire inainte ca aceasta sa fie alimentata din reteaua comunei. Acum apa de aici este dirijata prin conducta la o frumoasa cismea din curtea manastirii.
Pestera calda (10 gr.C) si umeda, cu schimb de curenti de aer provocati de cursul de apa. Mici vietati subtroglofile sezoniere formeaza o fauna foarte bogata. Vara pe peretii salii a doua traiesc Limonia nubeculosa si Tarnania fenestralis iar iarna Culex pipiens, Exechiopsis magnicanda si Acrolepia pulicariae. O specie permanenta troglofila Nesticus locuieste alaturi de o mica colonie de lilieci Rhynolophus ferrum-equinum.
Speciile troglobionte care nu mai traiesc nicaieri in lume decât in aceasta pestera, sunt: Tismanella chappuisi chappuisi (tismanite), cu o populatie foarte numeroasa si Haplophthalamus tismanicus.
Grota lui Nicodin
Tot de ansamblul pesterii tine si CHILIA SFANTULUI NICODIM. Loc de reculegere si comunicare a Sfântului Nicodim cu Dumnezeu.
La câtiva metri de chilie, se observa ca o pictura arhaica pe stânca, „SARPELE IMPIETRIT”. Legenda spune ca el este rezultatul unei minuni a Sfântului Nicodim, care prin rugaciune, a facut in acest fel inofensiva reptila ce-i ameninta viata.
Sursa: directbooking.ro